Çinko Eksikliği Hakkında Merak Edilenler

Çinko Eksikliği Hakkında Merak Edilenler

 

Bazen güneşli bazen yağmurlu ama kışın kapıda olduğunu gösteren Ekim ayını yarıladık bile... J Özellikle hava değişimlerinin yaşanmasıyla enfeksiyon kapma riskimizin arttığı bu dönemde, bizler de vücudu enfeksiyonlara karşı koruyan çinko konusunu bu haftaki blog yazımızda ele almak istedik!

 

Vücudumuzda bulunan birçok hormonun görevlerini doğru bir şekilde yerine getirmesini sağlayan çinkonun önemi nedir, eksikliklerinde hangi sorunlar ortaya çıkar, çinko eksikliği neden kaynaklanır, çinko eksikliğini gidermek için neler yapmalıyız?... gibi soruları merak ediyorsanız, doğru yerdesiniz...

 

 

Hücre metabolizmasına katkısı, protein üretimindeki işlevi ve yaraların iyileşmesine olan olumlu etkisiyle birden çok biyolojik fonksiyona etki eden; aynı zamanda çocukluk, ergenlik ve gebelik döneminde büyüme ve gelişmeyi destekleyen çinko seviyesinin korunması için yetişkinlerin günde ortalama 8 ile 11 mg arasında alması gerekir.

 

Bazı gıdalarda doğal olarak bulunan; insan sağlığı için çok faydalı önemli bir mineral olan çinkonun eksikliği sağlık için önemli riskler oluşturacağından hem hastalıklardan korunmak hem de bağışıklık sistemini desteklemek için doktor kontrolünde takviye olarak alınmalıdır.

 

Çinko eksikliğinin belirtileri nelerdir?

 

ü  Zihinsel sorunlar

ü  Sıklıkla enfeksiyon kapma

ü  Deri problemleri

ü  Yaraların geç iyileşmesi

ü  Sinirsel değişiklikler

ü  İştahsızlık

ü  Tat duyusunda hissizlik

ü  Saç dökülmesi

ü  Testosteron hormonunda azalma

ü  Hızlı zayıflama

ü  Hafıza bozukluğu

ü  Cinsel isteksizlik

ü  Kulaklarda çınlama

ü  İshal

ü  Kısırlık

ü  Çocuklarda büyüme geriliği

 

Sağlıksız beslenme, ilaç kullanımı ve fazla alkol tüketimi gibi etkenler çinko eksikliğine büyük miktarda neden olmaktadır.

 

Protein sentezi için oldukça önemli bir mineral olan, vücudun bağışıklık sistemindeki hücrelerin üretimini düzenleyerek kasları ve metabolizmayı güçlendiren çinko, insan bedeninde 300’den fazla enzimin düzgün işlemesi için gereklidir. Yetersiz miktarda çinko alımında, ciltte döküntüler, akne, lezyon, ciltte kuruma ve sertleşme, yaraların iyileşmesinde gecikme gibi citt sorunları ile karşılaşılabilir.

 

"Peki insan sağlığı için faydaları saymakla bitmeyen çinko hangi gıdalarda bulunuyor?” diye sorduğunuzu tahmin ediyor ve hemen yanıtlamak istiyoruz. J

 

 

En çok kırmızı ette ve deniz mahsullerinde bulunan çinkonun en fazla bulunduğu gıdalar;

 

ü  İstiridye

ü  Peynir

ü  Sığır eti

ü  Bitter çikolata

ü  Kuru fasulye

ü  Mısır

ü  Karides

ü  Brüksel lahanası

ü  Brokoli

 

Kadın ve erkeklerde meydana gelen saç dökülmeleri, daha çok ergenlik ve yetişkinlik döneminde meydana gelmekte olup yapılan araştırmalar gösteriyor ki saç dökülmelerinin ilk nedeni sağlıksız beslenme ve mineral eksikliğidir. Çinko ise saç köklerini güçlendiren çok önemli bir mineraldir. Her gün düzenli olarak tüketilen çinko içerikli besinler, saç dökülmelerini azaltmakta ve engellemektedir.

 

Dokuların yenilenmesi ve yaraların iyileşmesi üzerindeki olumlu etkileri ile cilt sağlığını koruyan önemli bir mineral olan çinko ile ciltte meydana gelen akne, sivilce, alerji ve yaralar azalmakta ve yok olmaktadır.

 

Teninizin rengi soluk, cildiniz istediğiniz gibi parlak değilse, saçlarınızda yoğun dökülme varsa vücudunuzda çinko eksikliği olabilir. Çinko eksikliğini gidermek için ise içeriğinde doğal olarak çinko barındıran İlikli Kemik Suyu’nu sağlıklı beslenme listenize eklemenizi öneriyor, sağlıklı ve bol keyifli bir yaşam diliyoruz. J

 

 

 

 

 

 

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.